Ed Sheeran kan ved første øyekast virke som en utilpass popartist, men han lager genuint god musikk.

Terningkast-5GAv: Leo Lunde

  Ed Sheeran: X

 

 

På overflaten ser ikke Ed Sheeran ut til å være en åpenbar popstjerne, og mediadekningen av han har vært heller ensidig.

 

Han blir sett på av mange som et akustisk enmannsband. Det er forsåvidt korrekt, men hans gjennomtenkte og behagelige stil bør ikke undervurderes.
Hans andre album, «X» følger opp der hans plate fra 2011, «+» slapp. Det er en rikere blanding enn på debutalbumet, ikke minst med større kommersiell tilpasning. Han kombinerer en myk hip hop-flyt med sensitive tekster, en karismatisk fremførelse, akustisk, nesten drømmende gitar og sin etterhvert alt for behagelige stemme. Det blir litt guilty pleasure å like Ed Sheeran.

 

Selvbiografiske tekster

Det er tydelig at hans arbeide sammen med Taylor Swift har påvirket tonen i musikken hans, for flere av tekstene på «X» er nærmest selvbiografiske. Det virker ektefølt når han synger om Nina, hans barndomskjærlighet i låta med samme navn. Den mer paranoide følelsen i «Don’t» føles nesten som en sladderspalte om romantiske affærer med en annen kvinnelig popstjerne. Ellie Goulding, mistenker vi…

 

Genuint gode låter

Faktisk er dette genuint gode låter, med herlig flyt, rytme og fengende og behagelige refreng. Han absorberer stilene han kombinerer så vellykket at han enkelt kan gå fra soul og ballade i «One»og «Photograph» til rocka drama i «I’m A Mess» og «Bloodstream». Han har også fått på plass poetisk hip hop i «The Man» – og noen ganger får han alt på plass i èn låt som «Sing»

 

Emosjonelt kunstverk

Gjennom hele albumet holder han seg likevel fortsatt pent innenfor rammene til den klassiske singer-songwritersjangeren ved å behandle musikken sin som et redskap for å bringe frem emosjonell sannhet og virkelige følelser. «X» er et album du enkelt kan spille for din middelaldrende mor som ikke forstår seg på dagens pop, samtidig som også fjortissene kan sette pris på det rytmiske og fengende  kunstverket som Ed Sheeran har skapt på «X».

Beste låt: «Thinking Out Loud»

Enig? Uenig? Fortell oss hva du syns om albumet i kommentarfeltet!